Gaziantep: Lezzet ve Kültür Mozaiğinde 2 Gün
Ben aşağıdaki satırları yazıp aylarca yayınlamaya fırsat bulamadım. Bu süreçte 6 şubatta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem Gaziantep de dahil birçok ili ve milyonlarca insanı etkiledi. Çok üzgünüm, hepimizin başı sağ olsun. Yine de bu yazıyı paylaşmak istedim çünkü bu şehrin bana yaşattığı güzel anları unutmak istemiyorum.
2022 yılının son günlerinde ani bir kararla Gaziantep’e gittim. Pegasus’ta yıl sonunda geçerliliğini yitirecek puanlarımı kullandım ve 2 gün sonra Gaziantep’teydim. Fıstık yeşili, biber kırmızısı, bakır turuncusu ile baklavası gibi her katı farklı bir tatta ve renkte bir kültür mozaiği… Misafirperver ve ikram sever esnaf, “ben artık doydum” dedikten sonra yeniden dolan tabaklar, eşsiz bir mozaik müzesi, gezmeye doyulamayan çarşıları ve Türkiye’nin medar-ı iftiharı mutfağı ile mutlaka yaşanması gereken bir deneyim Gaziantep.
Sebeb-i Ziyaretimiz Belli: Gaziantep’te Yeme İçme
Gaziantep’i ziyaret eden birçok turist gibi benim de seyahatim gastronomi odaklıydı. Hem yöresel yemekler hem de tatlılar için heyecanlıydım. Denediğim yerler keşiften ziyade herkesin önerdiği turistik yerlerdi, hepsinden memnun kaldım.
- Yesemek Gaziantep Mutfağı
İlk akşam yemeğimde Yesemek’e gittim. İki şubeleri var, turistik merkezde olanda yöresel sulu yemekler, beyran ve diğer çorbalar gibi kapsamlı bir menü varken diğer şubesinde sadece çorba var. Kebap ve türevlerinden ziyade Antep’in sulu tencere yemeklerini daha çok merak ediyordum. 5 çeşit ana yemek tadım tabağı, içli köfte ve Antep dolma yedim. Ana yemek tadım tabağını kesinlikle öneriyorum. Hepsinin lezzeti baharatlarla taçlandırılmış, yuvalama ve şiveydiz favorilerim oldu.
Yemek esnasında reyhan şerbeti, sonrasında ise zahter çayı ikramları ve çalışanların ilgi alakası çok nazikti. Gaziantep’e yolunuz düşerse mutlaka Yesemek’e gelin.
İkinci günün sabahında Yesemek’in diğer şubesine beyran içmeye gittim. Daha önce beyran içmediğim için kıyaslama yapamıyorum ama beyranı çok beğendim. Az acılı istememe rağmen yanında bir şişe su bitirdim. bol sarımsaklı bir şifa ve lezzet deposu diyebiliriz. Kahvaltıyı sabah erken yaptım ama ağır gelmedi bana.
- İmam Çağdaş
Gaziantep’e gelip İmam Çağdaş’a uğramadan dönen yok galiba. Son akşam yemeğimde lahmacun yemeye gittim buraya. Aslında Ali Nazik başta olmak üzere kebabı meşhur ama ben çok yemek istemediğim için tercih etmedim. Lahmacun çıtır çıtır ve lezizdi, yanına söylediğim gavurdağı salatası ise enfesti. Ayranı çorba gibi kasede getirmeleri ve kepçe ile içilmesi detayı tatlıydı. Yemek sonrasında hem fıstık dolama yedim hem de eve götürmek için paket yaptırdım.
- Küşlemeci Halil Usta
Seyahatimin bir diğer leziz durağı. Zeugma müzesine çok yakın olan Halil Usta, yıllarca Gaziantep’e yolu düşen tüm ünlülerin uğradığı bir yer olmuş; duvarlar resimlerle doluydu. Halil Usta’da küşleme, kuşbaşı ve simit kebaptan oluşan karışık kebaptan yedim. Hepsi gerçekten enfesti. Ama bence en güzeli yanında gelen domatesli salataydı. Dibini kaşıkla içtim ve iki pideyi banarak bitirdim…
Yemekten sonra dolama, şöbiyet ve fıstıklı baklavadan birer tane yedim; yanında bolca çay içtim. Her şeyden çok memnun ayrıldım.
- Metanet Katmer
Gaziantep seyahatime damga vuran tatlı lezzeti budur. Baklavalar yanında solda sıfır kaldı. Başta bir porsiyon çok büyük, yarım alamıyor muyuz tarzı bir şov yapsam da sonra hepsini yememek için kendimi zor tuttum. Bir porsiyon simit katmer söyledim, bir kısmını orada, kalanını akşam Yargı izlerken yedim. Pişman değilim, yine olsa yine yaparım. Benim bu zamana kadar yediklerim katmer değilmiş.
- Elmacıpazarı Güllüoğlu Baklava
Türkiye’nin ve dünyanın ilk baklava dükkanı, orijinal Güllüoğlu. Su böreği ben gittiğimde tükenmişti ama siz sabah erken giderseniz benim yerime de yiyin. Ben burada şöbiyet yedim, güzeldi. Su ikram.
- Zeki İnal
Methini çok duyduğum için eve hediye olarak götürdüğüm baklavayı buradan aldım. Orada ikram ettiklerini çok beğendim, evdekiler de gayet sevdi. Aklınızda bulunsun.
- Tahmis Kahvesi
Tahmis, kahve dövülen yer demekmiş. Tarihi bir yer ve kalabalığı eksik olmuyor Tahmis’in. Menengiç kahvesi meşhur ama ben Türk kahvesi içtim, beğendim. Gündüz gittiğimde kalabalıktan rahat oturamadım ama son akşam yemekten sonra gittiğimde kimse yoktu, rahat rahat kitabımı okuyup keyif yaptım sobanın sıcaklığında.
Yemek Aralarını Değerlendirelim: Gaziantep’te Gezilecek Yerler
- Zeugma Müzesi
Türkiye’nin en büyük ikinci mozaik müzesi, meşhur Çingene Kızı mozaiğine ev sahipliği yapan Zeugma Müzesi Gaziantep’e gelmek için başlı başına bir sebep. Fırat Nehri kıyısında, Gaziantep’e 1.5 saat uzaklıktaki Zeugma antik kentinden yıllar içinde getirilen mozaiklerin bir kısmında eksikler olsa da, genel olarak çok iyi korunmuş ve taşınmışlar. Sesli rehberi eşliğinde gezdim, mozaiklerin öykülerini dinlemek çok keyifliydi. Müzekart ile giriş ücretsiz.
Açıkçası Gaziantep seyahatimin amacı yeme içmeydi ve öğün aralarını sokaklarda rastgele yürüyüp yolda karşıma çıkan hanlara, çarşılara girip çıkarak değerlendirdim. Zeugma Müzesi hariç beni pek etkileyen bir şey olmadı. Sadece Metanet Katmer’de otururken Kozluca Camii çok huzurlu gözüktü gözüme. Şu satırları paylaştım Instagram’da “Mutluluk; ilk kez geldiğin bir şehirde sıcacık taze çay ve ikramsever ve konuşkan çalışanları olan bir mekanda saatlerce oturmak…”.
Siz yine de buraları görmeden dönmeyin:
- Kurtuluş Camii
- Almacı Pazarı
- Tarihi Zincirli Bedesten Çarşısı
- Gaziantep Kalesi
Gaziantep’ten eve baklava, tarhun ve safran baharatları ile cevizli sucuk getirdim. Pazar sabahı gidip salı sabahı döndüm, yıl sonunda yaptığım bu minik kaçamak çok iyi geldi. 2023 yılında Türkiye’de ziyaret etmediğim başka şehirlere de seyahat etmek istiyorum.
Yaşadığımız bu felaket bana bir kez daha hatırlattı ki, hayat çok kısa ve pamuk ipliğine bağlı. Yapmak istediklerimizi ertelememeliyiz. İyi ki daha fazla ertelememişim ve basıp gitmişim Gaziantep’e Türkiye’deki son günlerimde.
Türkiye’de bir başka lezzetli rota Ayvalık için buraya tık.