Hindistan,  Seyahatlerim

Udaipur Gezi Rehberi : Hindistan’ın Göller Şehri

Udaipur, Hindistan’ın Rajasthan bölgesinde bulunan ve “göller şehri” olarak bilinen bir şehir. Hindistan seyahatimin son durağı Udaipur’du. Udaipur’da 1.5 gün geçirdik ve hava sürekli yağmurlu olduğundan planladığımız bir çok şeyi yapamadık ama çok güzel restoranlarda lezzetli yemekler ile keyif yaptık. Udaipur’un sokaklarında gezmek ve manzaraların tadını çıkarmak çok güzeldi. İşte kendi deneyimlerimle Udaipur gezi rehberi.

Udaipur’da en keyif aldığım şey bu gölün kenarında oturmaktı.

Udaipur’a Nasıl Gidilir?

Udaipur Delhi arası karşılıklı uçuşlar mevcut. Biz Udaipur’dan Delhi’ye dönüşümüzü Air India ile yaptık ve çok konforlu bir uçuş deneyimi gerçekleştirdik. Udaipur’a gidişimiz ise tam bir skandaldı. Normalde 1 ay öncesinden Jaipur-Udaipur arası tren biletimizi almıştık. Trenin 1. sınıf kısmından yer ayırtmıştık ki nispeten daha rahat bir gece yolculuğu yapalım. Ancak Jaipur’daki son saatlerimizde gelen bir mesajla, o gün Jaipur istasyonundan geçecek tüm trenlerin iptal olduğunu söyleyen bir mesaj aldık. Biletlerimiz de açığa alınmıştı. Önce araba kiralamayı düşündük ama tüm gece araba kullanmak çok zorlayacaktı. Hal böyle olunca son çare Jaipur’dan Udaipur’a giden gece otobüsleriydi!

Air India ile uçuş deneyimi. Sandviç ve su ikram.

Hindistan’da Otobüs ile Gece Yolculuğu

“Hindistan’da ne yapılmaz?” diye sorsanız söyleyeceğim tek şey otobüs ile seyahat etmeyin olur. Hele gece, asla! Trenimiz iptal olunca mecburi otobüs bileti aldık ve Hindistan’da gece otobüslerinin konsepti “sleeping bus”. Oturabileceğiniz koltuk yok, tüm otobüs uyuma kabinleri ile döşenmiş. Sorun ise uyuma kabinlerinin tabuta benzemesi. Oturma pozisyonuna geçtiğinizde kafanız tavana çarpıyor yani dik oturamıyorsunuz, kabinlerin camları açılmıyor, tam tepenizde buz gibi esen bir havalandırma var, kabinin kapısı yok perdesi var ve çantalarınızı ve ayakkabılarınızı kabinlerin arasında boş bulduğunuz yerlere sıkıştırmak zorundasınız. 7 saatlik yolculuk tam bir kabustu, tüm yol yağmur yağdı ve camdan dışarıyı bile göremedim. Üstelik en arkada tekerin üstündeydik. Tüm gece klostrofobi atakları yaşayıp sabaha karşı anca uykuya daldım…

Udaipur’da Konaklama : The Shaharkot By The Lake

Udaipur’a gelişimiz benim için fazlasıyla ızdıraplı oldu. Sabah 7 gibi otobüsten indik ve bir başka Hindistan gerçeğiyle yüzleştim bu küçük şehirde. Taksi için tek seçenek tuktuktu, bu demek oluyor ki kapı yok, valizler kucakta gidecek ve bir yanda deli gibi yağmur yağıyor. Yine de bir şekilde konaklayacağımız otel olan The Shaharkot By The Lake’e vardık. Otel şehrin araç trafiğine kapalı kısmında bu yüzden bir yerden sonra yürümek zorunda kaldık. Engebeli ve çamurlu yolları aşıp otelimize vardığımızda iyi tek haber boş oda olduğu için erken check-in yapmamıza izin vermeleriydi. Tabii erken giriş yaptığımız için asıl ayırdığımız göl manzaralı odaya geçemedik ama otobüste geçen gecenin ardından tek istediğim herhangi bir yataktı. Otele 1 gece için iki kişi 37 euro ödedik.

Otelin duvarındaki Udaipur haritası.

Göller Şehri : Udaipur

Udaipur’u gezmeye küçük merkezinden başladık. Merkezde hep az katlı binalar, binaların dışında Hint işi graffitiler, küçük turistik dükkanlar var. Bir de büyük bir Hindu tapınağı, Jagdish Temple. Tapınağın içine girmedim ama dışarıdan tüm Hindu tapınakları gibi gotik mimariyi andıran görüntüsüyle çok güzel gözüküyordu. Udaipur’un küçük merkezinde bir dükkandan Hint işi cüzdan ve çantalar aldım, dükkanın sahibi kadın Tripadvisor’da yorum yazmam karşılığında bana magnet hediye etti.

Udaipur’un merkezi.
Udaipur’da sokak sanatı
Jagdish Tapınağı

Merkezde dolanırken kahvaltı yapmak için Jheel’s Ginger Coffee Bar’a gittik. Peynirli tost ve zencefilli ballı çay söyledim. Hem düz peynirli tostu bile acı yapmalarına hem de zencefilli çayın çaylı zencefil olarak gelmesine şok geçirdim. Terasta olan bu mekanda göl manzarası eşliğinde hızlı bir kahvaltı yaptık.

Kahvaltı

Daha sonra rotamızı her Udaipur gezi rehberi ilk maddesi olan City Palace’a çevirdik. Bulunduğumuz bölgeye uzak olduğu için tuktuk ile gittik. City Palace’ı dışarıdan gördük ama içine girmek istemedim çünkü Jaipur’da böyle yerleri fazlasıyla gezmiştim. City Palace’ın hemen kenarında bulunduğu Lake Pichola, ortasında bulunan Lake Palace ile göller şehrinin en ünlü gölü. Amacımız gölde tekne turuna katılmaktı ama son bot 16’da hareket ettiğinden kaçırdık. 🙁 Üzüldüm ama yarın sabah erkenden geliriz düşüncesiyle ayrıldık.

Lake Pichola
Sıradan Rajasthan görüntüleri.

Lake Pichola’dan tuktuka atlayıp bir başka göl olan Fateh Sagar’ın kıyısına kurulmuş Firangipaani by the Lake otele gittik. Otelin restoranında dışarıya kurulmuş masalardan birine oturduk. Yağmur çiseliyordu, arkadan hafif bir müzik çalıyordu ve yeşillikler ile upuzun palmiyelerin arkasından göl gözüküyordu. Sadece Hindistan seyahatimde değil, hayatımda da unutamayacağım huzurlu anlardan biriydi…

Manzaramız.
Huzur.

Havanın kararmasına doğru karnımız da acıkmıştı ve ben bol baharatlı bir Hint sofrasına daha oturmak için sabırsızlanıyordum. Bulunduğumuz yere 25-30 dakika yürüme mesafesinde Khamma Ghani isimli çok şık bir restorana gittik. Chicken masala ve garlic naan söyledik (favori ikilim). Buradan çok mutlu ve keyifli ayrıldık, tuktuk ile otele döndük.

Enfes.

Udaipur’a Veda

Udaipur’da ikinci günümüz yine yağmurlu başladı. Az vaktimiz vardı, check-out yapıp valizleri otelde bıraktık ve tekrar Lake Pichola’ya gittik. Tekne turu için dehşet sıra olması ve teknelerin çok kalabalık olmasından dolayı tura katılmaktan vazgeçtik. O gün bunu yapamadığım için çok üzülmüştüm ama şimdi gülerek hatırlıyorum 🙂 Şimdiki aklım olsa, paraya kıyıp özel tekne tutardım ama o zaman gereksiz gelmişti.

Udaipur’da son gün.
Udaipur’un vespaları

Göller şehri Udaipur’da turistik olarak çok verimli zaman geçiremesek de, bana hissettirdikleri açısından ayrı bir yeri olacak ben de. Daha fazla vaktim olsaydı, gitmeden önce hazırladığım Udaipur gezi rehberi maddelerinden olan Monsoon Palace ve Saheliyon ki Badi’ye gitmek isterdim.

Hoşçakal Udaipur

Udaipur Maharana Pratap Havaalanı’ndan, son akşamı geçirmek için Air India ile Delhi’ye döndük. Hindistan seyahatimin sonuna yaklaşırken, hala bu deneyimi yaşadığıma inanamıyordum. İnsanı seyahat etmekten daha çok zenginleştiren bir şey var mı?

Hindistan’daki diğer destinasyonlarım Delhi, Jaipur ve Agra oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir