#postcardsfromitaly,  Puglia

Otranto’da Türk İzleri : Mamma li Turchi

Otranto, İtalya’nın Puglia bölgesinin güneyinde bir liman kenti. 2020 yılının temmuz ayında, 4 sene sonra tekrar, Puglia’ya 5 günlük bir seyahat gerçekleştirdik ve konaklama merkezi olarak geçen seferden tadı damağımızda kalan Otranto’yu seçtik. Şehirde bu kez daha uzun vakit geçirince fark ettim ki Otranto’da, zamanında Osmanlı’nın düzenlediği seferlerin etkisiyle, bugün hala Türk esintilerine rastlamak mümkün. İşte sokaklarında yakaladığım küçük detaylarla Otranto’da Türk izleri.

Otranto’nun muhteşem denizi

Otranto’da Türk İzleri

‘Mamma li Turchi!’ İtalyanca’da ‘Anne, Türkler!’ demek. Osmanlı’nın Otranto kuşatmasıyla dile giren bu ünlem, ben hiç şahit olmasam da, özellikle ülkenin güneyinde çocuklar korkutulmak istenildiğinde kullanılıyor. 

Şehirdeki ilk akşamımızda Otranto’nun tarihi merkezini çevreleyen surların kıyısında yürürken, limanın en güzel yerinde şık bir restoran görüyoruz. Menüsüne doğru yöneldiğimde ismini görüyorum; Acmet Pascia! Dakika bir, gol bir. Akşam yemeği için tercihimizi Otranto’nun bu en havalı restoranından yana kullanmıyoruz. Tarihi merkezde ara sokaklara dalmış hediyelik eşya dükkanlarına bakarken bir mozaik dükkanına denk geliyorum. Kapısında ise tanıdık gözler, Gaziantep Zeugma Müzesi’nde sergilenen Çingene Kızı mozaiğinin bir kopyası. Ne gurur ama!

Otranto'da Türk izleri
Kaynak : Facebook
Otranto'da Türk izleri
Çingene Kızı mozaiği

Artık algıda seçicilik başladı, gözlerim ‘bizden’ bir şeyler arıyor. İşte orada! Ristorante Vecchia Otranto, logosunda ise ay yıldızlı kalkanıyla bir Osmanlı askeri. Tebessüm edip ilerliyoruz, çok geçmeden ‘Batık’ çıkıyor karşımıza. Burası bir gece kulübü, isminin yanında ay yıldız var. Ben her şeyi Otranto’da Türk izleri üstüne mi yormaya başlamıştım bilmiyorum. Bildiğim tek şey, İtalyanca’da ‘batik’ diye bir kelime olmadığı.

Otranto'da Türk izleri

Kendimi Otranto’nun berrak denizinden çıkarıp, şehrin sokaklarını biraz daha arşınlasaydım eminim ki çok daha fazla Türk izleri görecektim. Fakat bu gördüklerim bile tarih arşivlerinin sayfalarını karıştırmak için bir sebepti : Yüzyıllar önce her şey nasıl başladı?

Osmanlı’nın Otranto Seferi

Gedik Ahmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 1480 yılında, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Puglia kıyılarına doğru denize açılır. Başta hedefleri Puglia’nın bir başka liman kenti Brindisi olsa da, dümeni son anda Otranto’ya çevirir ve bugün lüks tatil teknelerinin inci gibi dizildiği Otranto Limanı’na demir atarlar. 

13 günde fethedilen Otranto’da, tam 13 ay kalmış Osmanlı ordusu. Fetih boyunca olanlar, günümüzde tarafların birbirlerinden farklı anlattıkları olaylar zinciri. Bir efsaneye göre, Osmanlı ordusu halkı din değiştirmezlerse öldürülmekle tehdit etti ve karşı çıkan 800 kişi kılıçtan geçirildi. Bugün heybetli Otranto Katedrali’nde sergilenen kafatasları ve kemiklerin, bu 800 kişiye ait oldukları iddia ediliyor. Bu olaydan tam 533 yıl sonra, 2013 yılında ise İtalya’da eski defterler açıldı ve bu 800 kişi Papa tarafından aziz ilan edildi.

Otranto'da Türk izleri
Otranto Katedrali

Fatih Sultan Mehmet’in vefatının ardından, Gedik Ahmet Paşa ve Osmanlı ordusu Otranto’dan çekildi ve İtalya bir daha hiçbir zaman Osmanlı’nın radarına girmedi…

Otranto'da Türk izleri
Otranto sokakları

Herkes sorar durur. Çok gezen mi bilir çok okuyan mı diye. Cevap basit. Gezerken gördüklerini merak eden, soran, okuyan, araştıran bilir; her seyahatinde yeni şeyler öğrenir.

Çok gezerken çok okuyanlara sevgilerimle.

Bu sitede İtalya’nın yeri neden ayrı? Cevabı burada.

İtalya seyahatlerimden paylaştığım fotoğraflar için Instagram’da #elicetravelsitaly etiketini takip edebilirsiniz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir